Altında Putin Mi, Powell Mı Güçlü?

altın
Tarihsel analizler altının savaşlara yükselerek tepki verdiğini gösteriyor. 1970’lerden bu yana tüm jeopolitik krizlerde yükselen sarı metal yine güvenli liman olarak hareket ediyor. Uzmanlar buna enflasyon korkusu da eklenince ‘altın ömrünün en yüksek seviyesini görebilir’ diyor.

Yatırımcının dikkati Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna'ya açtığı savaşa çevrildi. Bugüne kadar tüm savaş dönemlerinde yükselen altın Rusya- Ukrayna krizine de yükselerek tepki verdi. Diğer yandan bu ya Fed’in faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell’in faizleri artırmasının altındaki yükselişi tersine çevirmeye yetip yetmeyeceği merak ediliyor.

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı 1.920-19.40 bandında. Rus birliklerinin Ukrayna'ya girdiği gün ulaştığı 1.974 dolar/onsun altına çekilmekle birlikte fiyatlar 1 ay öncesine göre yüzde 7 yukarıda. Tarihsel analizler, altının jeopolitikle bağlantılı olaylara yükselerek tepki verdiğini gösteriyor.

1978-1979’da fiyatı 4’e katlanmıştı

1970'lere bakıldığında yaşanan gerilimlerin altını doğrudan etkilediği görülüyor. 1973’de başlayan Yom Kippur Savaşı, İran Devrimi (1978), İran-Irak savaşı (1979), İran rehine krizi (1979) ve 1979 sonunda dönemin Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali dünyayı sarsan önemli olaylardı. 1978'in başında altının onsu 200 doları civarında işlem görüyordu. 1979'un sonunda fiyatları 800 doların üzerine tırmandı. Altın fiyat grafiği, savaşın tozları yatıştıktan sonra fiyatların yavaş yavaş geri çekilmeye başladığını ve 1982'de yeniden 400 dolar seviyesine gerilediğini gösteriyor.

1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle birinci Körfez Savaşı sırasında altın fiyatları bir kez daha fırladı. Çatışma sona erdikten sonra altın fiyatları geriledi ve ancak 1991'in sonunda işgal öncesi seviyelere geri döndü. Ardından dezenfl asyonun etkisi ile altın düşüşteydi.

Altın fiyatlarının yükseldiği bir başka dönüm noktası, ABD’ye 11 Eylül 2001’deki terörist saldırılar oldu. Bunu takiben, ABD 2003 yılında Irak'ı işgal ederek altın fiyatlarının tekrar yükselmesine neden oldu. Sarı metal, ancak savaşın kısa ve başarılı olacağına dair bir güvence duygusundan sonra savaş öncesi değerine geri döndü. 2014 Yılında, Rusya Kırım'ı ilhak ettiğinde, fiyat ilhak gerçekleştikten sonra fiyatlarda düşüş yaşandı.

Enflasyon da ürkütüyor

Altın fiyatlarındaki mevcut hareket jeopolitik risklerin yanında enfl asyon endişelerinden de destek buluyor. COVID-19 pandemisinin artçı şoklarının bir sonucu olarak dünyanın çoğu yerinde enfl asyon patlıyor. Emtia fiyatlarının yükseldiği ortamda merkez bankalarının para politikalarında normalleşmenin gecikeceği beklentisi altın alımlarını artıyor.

Altın, savaş benzeri olaylarından kazanç sağlamış görünürken, savaş bulutları dağıldığında fiyatlar yumuşama eğilimi gösteriyor. Finansal krizler ise fiyatları daha sert etkileyebiliyor. Dünya Altın Konseyi, stratejik hamlelere bağlı olarak her iki yönde de fiyat oynaklığı yaşayabileceğine inanıyor. Ancak yatırım talebinin yüksek enfl asyon, jeopolitik ve genel piyasa görünümündeki bozulma nedeniyle uzun vadede destekleneceğini düşünüyor.

                                                            kaynak: dünya gazetesi

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski