TCMB faizi 500 puan arttırdı

500 baz puan faiz artıran TCMB koridoru da genişletti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini 500 baz puan artırdı. Faiz artışıyla birlikte TCMB operasyonel çerçevede değişikliğe giderek gecelik borçlanmada 1 haftalık repo faizi üzerinde 3 puanlık marj belirledi.
TCMB - PPK
TCMB - PPK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 50 seviyesine çıkardı.

Banka aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi faizin yüzde 45 seviyesinde sabit bırakılacağı yönündeydi.

Karar metninde Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtildi.

Tüketim malı ve altın ithalatının yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verdiğini belirten TCMB yakın döneme ilişkin diğer göstergelerin yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret ettiğini ifade etti.

TCMB hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyon baskılarını canlı tuttuğunu söyledi.

TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip ettiğini vurguladı.
kaynak: blomberg ht

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski